Sağlık ve Wellness

SGK Tüp Bebek Şartları Nelerdir?

SGK tüp bebek şartları, maddi durumu iyi olmayan ve çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için oldukça önemlidir. SGK tüp bebek şartları başlıca şunlardır:

  • Çocuk sahibi olmaya çalışan hem kadın hem de erkeğinin mevcut ya da önceki evliliklerinden çocukları olmaması gerekir.
  • Çiftlerden en azıdan birinin 5 yıllık bir çalışma hayatının olması ve 900 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekir.
  • Heyet raporu ile hem kadının hem de erkeğin çocuk sahibi olmalarına kesin olarak engel olan bir rahatsızlıklarının mevcut olmaması belgelenmelidir.
  • Hem anne adayının hem de baba adayının 23 ila 40 yaş aralığında olmaları gerekir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek yapımı, iki farklı prosedür ile ilerleyebilir. İlk prosedür hem ülkemizde hem de dünya genelinde kullanılan klasik bir tekniktir. Bu teknikte spermler ve yumurtlar doğal bir şekilde bir kap içerisinde döllenirler. Diğer yöntem ise daha hassastır ve çocuk yapma konusunda daha ümitsiz olan kişilere tavsiye edilir. Bu yöntemde yumurta, spermin içerisine mikrokanüler kullanılarak enjekte edilir ve döllenme gerçekleşir.

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek aşamaları sırasıyla şunlardır:

  1. Öncelikle anne adayının vücudu hormon tedavisi ile yumurta üretimi için uyarılır.
  2. Anne adayının yumurtla dönemi hesaplanarak, o dönemde vajinal prob ile yumurtalıklardan yumurtalar alınır. Bu işlem esnasında anne adayının acı çekmemesi için çeşitli önlemler alınsa da yumurta alımı esnasında çıkan aksilikler nedeni ile anne adayının acı ya da kramp hissetmesi söz konusu olabilir.
  3. Baba adayından sperm alınır. Sperm genellikle mastürbasyon ile elde edilse de bazı durumlarda meni içerisinde sperm bulunmayabilir ve bu durumda baba adayının küçük bir operasyon geçirmesi gerekebilir.
  4. Alınan sperm ve yumurtalar klasik IVF yöntemi ya da ICSI mikrokanüler yöntem ile birleştirilir.
  5. Birleştirilmiş olan sperm ve yumurtalar, anne adayının rahmine yerleştirilir.
  6. Adet ve yumurtlama süreci gibi süreçler hesaplanarak anne adayına kan tahlili ya da vajinal muayene ile gebelik testi yapılarak sonuç öğrenilir.

Tüp Bebek Fiyatları Ne Kadar?

Tüp bebek fiyatları yani tüp bebek tedavisinin masrafları, operasyonu geçireceğiniz hastane ya da kliniğe göre değişiklik gösterebilir. Ancak, güncel olarak tüp bebek fiyatları 55.000 TL ila 60.000 TL arasındadır. Ancak, SGK ödemeleri gibi çeşitli kolaylıklar ile ortalama fiyattan daha düşük ücretler ödeyerek tüp bebek tedavisi görebilirsiniz.

Tüp Bebek Haram Mı?

Tüp bebeğin haram olup olmadığı, söz konusu olan sperm ve yumurtanın alındığı kişilerin eş olup olmadığına göre belirlenir. Evli bir çift kendi sprem ve yumurtaları ile tüp bebek tedavisi görüyorlarsa bu durum, haram değildir. Çocuk sahibi olmak İslamiyet’te hoş karşılanan bir durumdur ve bu konuda sorun yaşayan çiftlerin de haram helal kuralları çerçevesinde yardım almalarında hiçbir problem yoktur.

Tüp Bebek Başarı Oranı Kaçtır?

Tüp bebek başarı oranı, kişinin genel sağlık durumu gibi birçok faktöre göre değişebilir. Ancak, çocuk sahibi olma konusundaki tüp bebek gibi uygulamalarda en önemli faktör, yaştır. Hem annenin hem de babanın yaşlarının genç olması tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanma ihtimalini yükseltir. Tüp bebek tedavisi başarı oranı 35 yaşının altındaki kadınlarda %60 civarındadır. 35 yaş üstü kadınlarda ise bu oran %35’lere kadar düşmektedir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçilir Mi?

Tüp bebekte cinsiyet seçilmesi, ülkemiz için söz konusu olan bir durum değildir. Ancak, bazı araştırmalar tüp bebekte erkek bebek ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Ayrıca bakınız: SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor Mu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu